Fitxa del llibre
×
Entre la música tradicional i el folklore
Els dolçainers i tabaleters a la Ciutat de València (1850-1930)
Autor/a:
Pau Llorca i Ulzurrun de Asanza
Editor:
Institució Alfons el Magnànim
Termini de lliurament estimat:
24-72h
Dades de l'article
Matèria:
Història Contemporània
Sinopsi
Entre la música tradicional i el folklore. El tránsito del siglo XIX al XX supuso para la ciudad de València una serie de cambios y transformaciones que modificarían por siempre jamás la idiosincrasia de sus habitantes. La imposición de la mentalidad burguesa como elemento integrador de una nueva conciencia ciudadana derivó en la mudanza de unos ideales y unas formas de entender el día a día de los habitantes del Cap i Casal.
En este sentido, la cultura festiva se vio decisivamente afectada por toda la serie de circunstancias derivadas de esta metamorfosis política, social, económica y cultural, y la dolçaina y el tabal, como elementos indisolublemente ligados al marco de las celebraciones, no quedaron al margen.
La aparición del folclore, la profesionalización plena del oficio de dulzainero, la difusión de la figura del concertista, etc., son fenómenos que aparecen por primera vez en este periodo y hay que asociar a la situación global que vivía València.El tombant del segle XIX al XX va suposar per a la ciutat de València una sèrie de canvis i transformacions que modificarien per sempre la idiosincràsia dels seus habitants. La imposició de la mentalitat burgesa com a element integrador d'una nova consciència ciutadana va derivar en la mudança d'uns ideals i unes formes d'entendre el dia a dia dels pobladors del Cap i Casal.
En aquest sentit, la cultura festiva es va veure decisivament afectada per tot el seguit de circumstàncies derivades d'aquesta metamorfosi política, social, econòmica i cultural, i la dolçaina i el tabal, com a elements indissolublement lligats al marc de les celebracions, no quedaren al marge.
L'aparició del folklore, la professionalització plena de l'ofici de dolçainer, la difusió de la figura del concertista, etc., són fenòmens que es mostren per primera vegada en aquest període i cal associar a la situació global que vivia València.
En aquesta obra es fa un recorregut per les dècades que van des de 1850 fins a 1930 per comprendre tots aquests agents renovadors i l'impacte que tingueren en la tasca que desenvolupaven els dolçainers, així com en el procés d'adaptació que hagueren de dur a terme i marcaria l'esdevenir de l'instrument fins als nostres dies.
Matèria:
Història Contemporània