Fitxa del llibre
×
Cadenes globals de cures feminitzades a Lleida
Estudi sociològic sobre les condicions de vida i laborals de treballadores de cures migrants a Lleida
Autor/a:
Mercè Espuñes Molins
Editor:
Universitat de Lleida
Termini de lliurament estimat:
24-72h
Sinopsi
Cadenes globals de cures feminitzades a Lleida. Aquest informe, posa de manifest la precarietat de la nostra societat a l hora de cuidar i de sostenir la vida en un context de crisi de cures. Avalua les condicions socials i laborals d una mostra de dones migrants que, deixant la seva família (fills i filles i pares grans) en els llocs d origen, arriben a casa nostra a treballar per tenir cura de persones grans en situació de dependència.
Una estructura social familiarista, la manca de relleu generacional, el treball remunerat femení, la reducció del nombre de persones a les llars i la individualització de les formes de vida, en un territori rural sobreenvellit erigeixen, a través de la figura de la dona migrada en el marc de la globalització, una nova reestratificació sexual del treball, que afecta, de nou, directament a les dones.
Les trajectòries de vida d aquestes dones posen sobre la taula la urgència d un major compromís i corresponsabilitat social en relació a la garantia dels seus drets humans (en l àmbit legal, laboral, sexual i social ) al mateix temps que s atorgui valor a la sostenibilitat social del món rural, al sobreenvelliment, la soledat i la necessitat d una atenció de qualitat a les persones grans.Este informe pone de manifiesto la precariedad de nuestra sociedad a la hora de cuidar y sostener la vida en un contexto de crisis de cuidados. Evalúa las condiciones sociales y laborales de una muestra de mujeres migrantes que, dejando a su familia (hijos e hijas y padres mayores) en los lugares de origen, llegan a nuestras casas para trabajar en el cuidado de personas mayores en situación de dependencia.
Una estructura social familiarista, la carencia de relieve generacional, el trabajo remunerado femenino, la reducción del número de personas en los hogares y la individualización de las formas de vida, en un territorio rural sobreenvejecido erigen, a través de la figura de la mujer migrada en el marco de la globalización, una nueva reestratificación sexual del trabajo, que afecta, de nuevo, directamente a las mujeres.
Las trayectorias de vida de estas mujeres ponen de manifiesto la urgencia de un mayor compromiso y corresponsabilidad social en relación a la garantía de sus derechos humanos (en el ámbito legal, laboral, sexual y social) al tiempo que se otorgue valor a la sostenibilidad social del mundo rural, al sobreenvejecimiento, la soledad y la necesidad de una atención de calidad a las personas mayores.