Fitxa del llibre
×
Elpis. Quin món ens espera?
Actes de les XVI Jornades de Filosofia. Lleida, 5-6 de març de 2021
Editor:
Universitat de Lleida
Termini de lliurament estimat:
24-72h
Sinopsi
Elpis. Quin món ens espera?. No és la primera ni la darrera de les pandèmies que viu la humanitat, però sí que és la primera que viu aquesta humanitat. Una mica allò que cadascú ha de descubrir: la Mediterrània, quan la Mediterrània fa molt que ja està descoberta. Pensar una pandèmia implica tenir en compte moltes variables, entre les quals la sanitària com a primordial. No es tracta d obviar aquesta dimensió, sinó de posar el focus en els canvis que produeix el moment singular ,que vivim i que viurem, des del vessant dels valors i del model de relació social, amb les seves derivades en les coordenades del pensament, és a dir, de les idees que ens fem de les coses, o sigui, del món i de la nostra relació amb ell.
Aquesta focalització van tenir les XVI Jornades de Filosofia celebrades a l Institut d Estudis Ilerdencs de Lleida (5-6 de març de 2021), el resultat de els quals, sensu lato, el lector té entre mans. En aquest llibre filòsofs, professors universitaris i investigadors de centres de referència analitzen, entre altres temes, la confiança en la ciència i la ciència post pandèmia, les falses esperances, com aprendre de la història i els valors d ahir per avui i per demà, el cientisme, el negacionisme i la crisi de la racionalitat, si ens cal o no l esperança, la desesperança i el dol o el valor resistent de la desesperança.No es la primera ni la última de las pandemias que vive la humanidad, pero sí es la primera que vive esta humanidad. Es un poco lo que cada uno debe descobrir: el Mediterráneo, cuando el Mediterráneo hace mucho que ya está descubierto. Pensar una pandemia implica tener en cuenta muchas variables, entre ellas la sanitaria como primordial. No se trata de obviar esta dimensión, sino de poner el foco en los cambios que produce el momento singular, que vivimos y viviremos, desde la vertiente de los valores y del modelo de relación social, con sus derivadas en las coordenadas del pensamiento, es decir, de las ideas que nos hacemos de las cosas, o sea, del mundo y de nuestra relación con él.
Esta focalización fue la que tuvieron las XVI Jornadas de Filosofía celebradas en el Instituto de Estudios Ilerdenses de Lleida (5-6 de marzo de 2021), cuyo resultado, sensu lato, el lector tiene entre manos. En este libro filósofos, profesores universitarios e investigadores de centros de referencia analizan, entre otros temas, la confianza en la ciencia y la ciencia post pandemia, las falsas esperanzas, cómo aprender de la historia y los valores de ayer para hoy y mañana, el cientismo, el negacionismo y la crisis de la racionalidad, si necesitamos o no la esperanza, la desesperanza y el duelo o el valor resistente de la desesperanza.